Pędzimy! Żyjemy szybko, coraz szybciej! Czasami weekend pozwala nam zwolnić... Piątunio... Sobotunia... Wzdychamy z rozrzewnieniem. Nie jest to wprawdzie pęd warszawski, tylko nasz kętrzyński, ale bez kompleksów doganiamy stolicę. I stąd wziął się ten przepis, z braku czasu i chęci zjedzenia czegoś smacznego. 
 
Czy amatorkami makaronu z kozieradką będą panie, a makaronu z boczkiem panowie? Nie chciałabym rozsądzać, wiem na pewno, że ten przepis w skali trudności to poziom zero. Natomiast zastosowane w nim połączenia mogą nas zadziwić, kazać nam zwolnić przy stole, zmrużyć oczy i pozwolić kubkom smakowym odbyć własną podróż. Cebulka szklona na maśle jest bazą, nośnikiem pozostałych aromatów, wspaniała orientalna kozieradka ze swoim orzechowym smaczkiem i nutką goryczki, pięknie łączy się z dzikim bratem z lasu, cyganem bo i tak go zwą, czosnkiem niedźwiedzim. To jest zakręcone połączenie. Znam serowara, który właśnie te dwa zioła łączy w swoich serach. Efekt jest oszałamiający. A wersja dla mięsożerców? Hmm...  I znów cebulka niesie wspaniały aromat wędzonego boczku, zakraszonego czosnkową nutą. I na końcu ser, jeśli czosnkowy, to podkręci smak, wyostrzy. Jeśli naturalny, będzie jak aksamitny kleks wśród ziołowych aromatów. Chciałabym, aby to nad wyraz szybko przygotowane danie, nad wyraz długo zatrzymało Was przy stole.
 
Składniki
250 g makaronu penne
30 dkg wędzonego boczku
2 cebule
2 łyżeczki kozieradki ziarna
4 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
Sól i pieprz do smaku
10 dkg masła do smażenia
25 dkg sera dojrzewającego czosnkowego lub naturalnego
 
Przygotowanie
Kozieradkę mielimy w moździerzu, lub parzymy w gorącej wodzie (kupienie już zmielonej to ostateczność, ponieważ rzadko w takiej postaci  utrzymuje aromat). Ziarna kozieradki są bardzo twarde i bezpieczniej je nieco skruszyć. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Stawiamy na ogień dwie patelnie, na pierwszej podsmażamy na maśle jedną cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy kozieradkę i czosnek niedźwiedzi. Na drugiej patelni smażymy pokrojony w drobną kostkę boczek, dodajemy drugą pokrojoną w kostkę cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy czosnek niedźwiedzi. Pilnujemy aby nic się nie przypaliło, często mieszamy. Makaronu, kiedy jest już al dente, nie odcedzamy, tylko łyżką cedzakową przekładamy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokruszony w rękach ser. Delikatnie mieszamy. Gotowe!
Propozycja podania: Najchętniej z butelką wina Montepulciano d` Abruzzo.
Smacznego! Anna Łuczak
 
Kluchy warmińskie z certyfikatem!
... i były bez pieczątki urzędnika
 
						jadłem dobre...
12:37, 2025-10-31
Dyskusja o szpitalu przełożona na 13 listopada
Ostatnia sesja celowo została zwołana jako nadzwyczajna, żeby uniknąć trudnych pytań. W szpitalu nie tylko jest problem z oddziałem ginekologii, ale również z obsadą innych oddziałów. Podobno wysokospecjalizowana kadra wystąpiła z wygórowanymi żądaniami podwyżkowymi, które są nie do przyjęcia. I podobno już się spakowała i odleciała. Zatrudnienie za horrendalne pieniądze fachowców, to był pomysł dobry, ale na jakiś czas, żeby uciszyć problem bankruta, ale problem wrócił. Teraz zaczną się czary mary starosty i jego kompanów, za które trzeba będzie słono zapłacić. Pytanie czy warto?
 
						księgowy powiatowy
08:49, 2025-10-31
Dyskusja o szpitalu przełożona na 13 listopada
Uśmiechnięta koalicja zapowiadała że się wszystko zmieni w szpitalnictwie. Gdzie te 100 konkretów Tuska?
 
						Pacjentka
22:53, 2025-10-30
Dyskusja o szpitalu przełożona na 13 listopada
Kolejny sukces! proszę bardzo wina katastofalnej kondycji systemu ochrony zdrowia. Może przypomnijmy jak kucharz w 2018r. zachwalał że kondycja naszego szpitala nie była zla w porownaniu ze szpitalami w Giżycku i Mragowie. A dziś? Wina systemu? To moze do 13.11 radni majacy inne zdanie w tej kwestii zdobeda informacje jaka jest obecna kondycja tyvh ościennych szpitali w porownaniu z naszym? Porownajmy dziś i podziekujmy wreszcie tym nieudacznikom! Za te papierowe sukcesy w sztucznych rankingach i teoretycznych współczynnikach.
 
						Wyborca
22:43, 2025-10-30
0 0
Przepis przepisem ale facet i tak zrobi to po swojemu i to tak,że palce lizać.
0 0
Nie liż palców to nie higieniczne
0 0
zawał natychmiastowy
0 0
nie mamy kompleksów i na szczęście nie chcemy doganiać stolicy w żadnej dziedzinie :)
0 0
spaghetti carbonara - tez z boczkiem szybko i zdecydowanie lepsze