Osiem podmiotów z powiatu kętrzyńskiego znajdziemy w najnowszej publikacji "Dziedzictwo kulinarne. Warmia, Mazury, Powiśle". Aż pięć z nich ma swoje siedziby na terenie gminy Reszel.
Znak towarowy"Dziedzictwo kulinarne. Warmia, Mazury, Powiśle", którym dysponuje samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, przyznawany jest przedsiębiorcom, którzy spełniają określone wymogi. Podstawowym wymogiem jest korzystanie z lokalnych surowców w produkcji żywności i potraw. Ważne jest również kultywowanie tradycji kulinarnych i promocja kulinarnego dziedzictwa regionu. Aktualnie na Warmii, Mazurach i Powiślu są 133 przedsiębiorstwa, tworzące sieć, która ułatwia konsumentom dotarcie do regionalnej żywności. Wśród nich osiem z naszego powiatu.
W grupie "restauracji i innych punktów gastronomicznych" znajdujemy Karczmę Berta ze Świętej Lipki, Hotel Zamek w Reszlu i... Zespół Szkolno-Przedszkolny w Reszlu. O ile obecność w tym zestawieniu dwóch pierwszych obiektów, wśród wytrawnych smakoszy nie powoduje żadnego zdziwienia, to znalezienie się w tym zacnym gronie szkolnej stołówki jawi się co najmniej interesująco.
- Od lat wykorzystujemy w naszej stołówce surowce wytwarzane przez lokalnych producentów, rolników. Do poprawy smaku stosujemy jedynie przyprawy z ziół, wytworzone przez panie kucharki - wyjaśniał Edward Szmul, dyrektor szkoły, gdy w maju ubiegłego roku otrzymał certyfikat dziedzictwa kulinarnego.
Co interesujące, swoje produkty do reszelskiej szkoły dostarcza m.in. firma Młynomag z Grodzkiego Młyna. To kolejna firma z gminy Reszel, która razem z reszelską piekarnią rodziny Trzczak może pochwalić się certyfikatem w grupie "młynów i piekarni".
Sprawa z dziedzictwem kulinarnym w powiecie kętrzyńskim wygląda tak, że znakiem tym mogą pochwalić się albo firmy z gminy Reszel, albo... pszczelarze. W grupie "miód i produkty pszczelarskie" odnajdujemy bowiem Bartnika Mazurskiego w Gnatowie (gmina Kętrzyn), Pasiekę "Mały Miś" w Łankiejmach (gmina Korsze) i Pasiekę Pucer w Pastwiskach (gmina Barciany). To wszystko pokazuje, że w naszej lokalnej gastronomii tkwi ogromny potencjał. A gdy zostanie wykorzystany, odbędzie się to z korzyścią dla wszystkich ceniących sobie dobrą i zdrową żywność. rm
Zdjęcie główne: Wśród restauracji kultywujących kulinarne tradycje jest Karczma Berta ze Świętej Lipki. Fot. Facebook.com
Materiał przygotowany z wykorzystaniem sprzętu zakupionego przez redakcję uczestniczącą w Mobilnej Akademii Medialnej zrealizowanej w ramach projektu "InForMe 2.0 - działania informacyjne w zakresie promocji Polityki Spójności w polskich mediach lokalnych".
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej w ramach konkursu 2017CE16BAT063 "Wsparcie środków informacyjnych dotyczących polityki spójności UE".
Niniejsza publikacja odzwierciedla wyłącznie stanowisko autora. Komisja Europejska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek użycie zawartych w niej informacji.
chemia i nawozy07:24, 02.02.2021
0 0
to daje nam polski rolnik... 07:24, 02.02.2021