Zamknij

Tran a olej z wątroby rekina - czym się różnią i co warto wybrać?

14:37, 05.11.2021 Aktualizacja: 14:37, 05.11.2021
Skomentuj

Nazwy tran i olej z wątroby rekina bywają używane zamiennie, lecz jest to błędem. Wspomniane określenia odnoszą się do dwóch osobnych substancji pozyskiwanych w inny sposób i różniących się zawartymi w nich składnikami. Co należy wiedzieć o tranie i oleju z wątroby rekina? Czym dokładnie różnią się obie substancje i na stosowanie której z nich warto się zdecydować?

Czym jest tran i jakie ma właściwości?

Tran jest płynnym tłuszczem pozyskiwanym ze świeżej wątroby dorsza lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Zasłynął jako produkt wzmacniający odporność, lecz jego wpływ na zdrowie okazuje się znacznie szerszy, obejmując m.in. układ nerwowy i krwionośny.

Tran zawiera sporo nienasyconych kwasów omega-3 (EPA i DHA) i kwasy omega-6. Dostarcza również witamin A i D. Jak wspomniane składniki działają na organizm? Witaminy A i D wspierają układ odpornościowy i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, szczególnie w okresie wzrostu i rozwoju. Z tego względu omawianych składników nie może zabraknąć w diecie dzieci i młodzieży. Witamina A uszczelnia ponadto błony śluzowe i dba o kondycję skóry, zwiększając skuteczność obrony ciała przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają z kolei układ krwionośny, odpornościowy i nerwowy (przede wszystkim wpływają korzystnie na pracę mózgu).

Olej z wątroby rekina - co należy o nim wiedzieć?

Olej z wątroby rekina, na co wskazuje już sama nazwa, uzyskuje się z wątroby tej drapieżnej ryby. Substancja różni się składem od tranu i nie jest z nim tożsama, choć oba produkty bywają stosowane w celu wzmocnienia odporności.

Olej z wątroby rekina zawiera kwasy omega-3, lecz w mniejszej ilości niż olej z wątroby ryb z rodziny dorszowatych. Nie powinien być zatem traktowany jako ich wartościowe źródło. Omawiany olej rybi jest przede wszystkim dobrym produktem na wzmocnienie odporności. Zawiera alkiloglicerole i skwalen. Wspomniane składniki oleju z wątroby rekina wspierają proces wytwarzania białych krwinek i regulują aktywność monocytów, granulocytów i limfocytów. Ponadto alkiloglicerole i skwalen pobudzają makrofagi do fagocytozy. Składniki działają synergicznie, dlatego warto, by były dostarczane razem - np. poprzez przyjmowanie oleju z wątroby rekina.

Co wybrać - tran czy olej z wątroby rekina?

Trudno odpowiedzieć na pytanie o to, który z olejów rybich warto wybrać - tran czy olej z wątroby rekina. Wiele zależy od indywidualnych potrzeb i tego, jakiego działania się oczekuje, przyjmując dany suplement. Zarówno tran, jak i olej z wątroby rekina mogą wspierać układ immunologiczny, np. jesienią i zimą. Pierwszy z rybich tłuszczy stanowi dobre źródło kwasów omega-3, z kolei drugi ma dodatkowe właściwości wiruso- i bakteriobójcze oraz skutecznie aktywuje komórki odpornościowe. Tran dostarczy ponadto witamin D i A ważnych w okresie wzrostu i rozwoju organizmu, dlatego poleca się go w szczególności dzieciom i młodzieży.

Tran i olej z wątroby rekina różnią się pochodzeniem, składem i właściwościami, choć oba można stosować w celu wzmocnienia odporności. Trzeba pamiętać, że omówionych substancji nie należy przyjmować równocześnie. Można stosować je naprzemiennie, w zależności od tego, jakie korzyści zdrowotne chce się osiągnąć. Warto przy tym mieć świadomość, że tran czy olej z wątroby rekina powinny być uzupełnieniem zdrowej diety, a nie jej zamiennikiem.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%