W Olsztynie miały miejsce targi żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej. Podczas wydarzenia wręczono 12 certyfikatów Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury - jeden z nich trafił do właścicieli Karczmy Berta w Świętej Lipce.
Wydarzenie odbyło się na olsztyńskiej starówce. Uczestniczyli w nim m.in. Marcin Kuchciński - marszałek województwa, Sylwia Jaskulska - wicemarszałkini województwa oraz znany kucharz - Karol Okrasa. To właśnie on wręczał certyfikaty potwierdzające przynależność do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury, z których jeden odebrał Wojciech Kaczorowski - właściciel Karczmy Berta.
Aktualnie do sieci należy 53 członków. Są to wybrane gospodarstwa, producenci, zakłady przetwórstwa żywności, restauracje, a także stowarzyszenia i instytucje, podkreślające swoje powiązania z regionem. Producenci muszą spełniać kryteria dla produktów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia. Certyfikatem można się posługiwać przez dwa lata kalendarzowe. red
Wielka inwestycja sportowa w Reszlu!
Widzę,że pieniądze z Polskiego Ładu nie śmierdzą. A tak był krytykowany.
Polak mały
12:04, 2025-06-12
KPO panie starosto mówi to panu coś? Jakieś sukcesy w tej dziedzinie?
https://www.kpo.gov.
19:18, 2025-06-11
Etat w straży granicznej czeka na Ciebie!
Patrzę na zdjęcie i ludzkie pojęcie tego nie ogarnie co co za 30 parę lat będzie w sprzęcie komputerowym na dziś sprzęt nie do pojęcia kiedy w Kętrzynie zaczynała raczkować komputeryzacja-informacja,kiedy Pani funcjonariuszka będzie odchodzić na zasłużoną emeryturę tego sprzętu dawno nie będzie tak szybko technika się zmienia,że nowe wynalazki będą nie do odgadnienia starszym pokoleniom.🙂
Takie tam tik-toki
17:10, 2025-06-10
Etat w straży granicznej czeka na Ciebie!
Te kłamczuchy podłączcie pod wariograf to wam wyjdą wszystkie zamieciome przez lata sprawy! To jest spirytus
Spiritus Movens
23:35, 2025-06-09
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz