Zamknij

Karczma Berta w sieci dziedzictwa kulinarnego

14:10, 17.06.2024 . Aktualizacja: 14:10, 17.06.2024
Skomentuj Fot. dziedzictwokulinarne.pl Fot. dziedzictwokulinarne.pl

W Olsztynie miały miejsce targi żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej. Podczas wydarzenia wręczono 12 certyfikatów Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury - jeden z nich trafił do właścicieli Karczmy Berta w Świętej Lipce.

 

Wydarzenie odbyło się na olsztyńskiej starówce. Uczestniczyli w nim m.in. Marcin Kuchciński - marszałek województwa, Sylwia Jaskulska - wicemarszałkini województwa oraz znany kucharz - Karol Okrasa. To właśnie on wręczał certyfikaty potwierdzające przynależność do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury, z których jeden odebrał Wojciech Kaczorowski - właściciel Karczmy Berta.

Aktualnie do sieci należy 53 członków. Są to wybrane gospodarstwa, producenci, zakłady przetwórstwa żywności, restauracje, a także stowarzyszenia i instytucje, podkreślające swoje powiązania z regionem. Producenci muszą spełniać kryteria dla produktów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia. Certyfikatem można się posługiwać przez dwa lata kalendarzowe. red

 

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%