W Olsztynie miały miejsce targi żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej. Podczas wydarzenia wręczono 12 certyfikatów Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury - jeden z nich trafił do właścicieli Karczmy Berta w Świętej Lipce.
Wydarzenie odbyło się na olsztyńskiej starówce. Uczestniczyli w nim m.in. Marcin Kuchciński - marszałek województwa, Sylwia Jaskulska - wicemarszałkini województwa oraz znany kucharz - Karol Okrasa. To właśnie on wręczał certyfikaty potwierdzające przynależność do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury, z których jeden odebrał Wojciech Kaczorowski - właściciel Karczmy Berta.
Aktualnie do sieci należy 53 członków. Są to wybrane gospodarstwa, producenci, zakłady przetwórstwa żywności, restauracje, a także stowarzyszenia i instytucje, podkreślające swoje powiązania z regionem. Producenci muszą spełniać kryteria dla produktów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia. Certyfikatem można się posługiwać przez dwa lata kalendarzowe. red
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz