Gospodynie z gminy Kętrzyn wzięły udział w trzeciej edycji warsztatów kulinarnych, zorganizowanych przez Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Do Olsztyna udało się sześć gospodyń.
Warsztaty prowadzone były przez Michała Arciszewskiego, doświadczonego szefa kuchni Zmokłej Kury Studia Kulinarnego. Zajęcia zostały poprzedzone wykładem, spójnym tematycznie z częścią warsztatową.
- Temat warsztatów nawiązywał do tradycji Warmii i Mazur oraz do wykorzystania produktów lokalnych i naturalnych – relacjonują uczestniczki warsztatów.
W ramach warsztatów, panie z kół gospodyń wiejskich z Nowej Wsi Kętrzyńskiej, Ale Babki z Nakomiad, Słowiki ze Smokowa oraz Wopławianki z Wopławek samodzielnie przygotowały zupę rybną mazurską oraz wsparły swoimi umiejętnościami i wiedzą inne koła z województwa warmińsko-mazurskiego w przygotowaniu potraw: filetu z kaczki sous-vide z dzyndzałkami w maślano winnym sosie i sosem żurawinowym oraz pierniczków „brukowców”. red
W Powiecie jeden przeciwny, w Mieście wszyscy za!
Czemu nie zamieszczono relacji z ostatniej sesji rady powiatu gdzie starosta dostał absolutorium?
absolutny
20:05, 2025-06-30
Ostrożnie z ogniem
Ktoś coś w tej redakcji czasem pisze dobrze albo źle albo jak zechce to zamieści zdjęcie to już czasem przechodzi ludzkie pojęcie redakcji.
Wołyń pamiętamy
09:28, 2025-06-30
Co naprawdę wydarzyło się w kętrzyńskim amfiteatrze?
Tak czy siak Lizurej podobnie jak Rudy opowiada farmazony
Obserwator
21:24, 2025-06-29
Marta Kamińska z absolutorium i wotum zaufania
64% poparcia, slabo
Biolchem
18:14, 2025-06-28
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz