Gospodynie z gminy Kętrzyn wzięły udział w trzeciej edycji warsztatów kulinarnych, zorganizowanych przez Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Do Olsztyna udało się sześć gospodyń.
Warsztaty prowadzone były przez Michała Arciszewskiego, doświadczonego szefa kuchni Zmokłej Kury Studia Kulinarnego. Zajęcia zostały poprzedzone wykładem, spójnym tematycznie z częścią warsztatową.
- Temat warsztatów nawiązywał do tradycji Warmii i Mazur oraz do wykorzystania produktów lokalnych i naturalnych – relacjonują uczestniczki warsztatów.
W ramach warsztatów, panie z kół gospodyń wiejskich z Nowej Wsi Kętrzyńskiej, Ale Babki z Nakomiad, Słowiki ze Smokowa oraz Wopławianki z Wopławek samodzielnie przygotowały zupę rybną mazurską oraz wsparły swoimi umiejętnościami i wiedzą inne koła z województwa warmińsko-mazurskiego w przygotowaniu potraw: filetu z kaczki sous-vide z dzyndzałkami w maślano winnym sosie i sosem żurawinowym oraz pierniczków „brukowców”. red
Lotnisko blisko Ciebie – lataj z Mazur
gruba baba jak leci lub jedzie to smog gwarantowany na pewno ,typowe maciory
wina baby
07:23, 2025-10-20
Smakowita przemiana za milion złotych
Dlaczego ten karzeł wałęsa się poza urzędem w godzinach pracy?
dr
23:18, 2025-10-19
Dwaj cudzoziemcy opuścili Kętrzyn pod eskortą
Dwóch wydalili, czyli jeszcze tylko ponad dwustu zostało do deportu w ośrodku. W tym tempie, to oni nie dożyją wydalenia :)
Trep
20:32, 2025-10-19
Dwaj cudzoziemcy opuścili Kętrzyn pod eskortą
No żesz,to co zrobili Polacy z moją czapką wojskową w pociągu PKP to nawet nikt w Internecie tego nie ogarnia bo wszyscy winni ale nie Polacy tacy cacy.
Zbyszek
13:00, 2025-10-19
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz