Gospodynie z gminy Kętrzyn wzięły udział w trzeciej edycji warsztatów kulinarnych, zorganizowanych przez Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Do Olsztyna udało się sześć gospodyń.
Warsztaty prowadzone były przez Michała Arciszewskiego, doświadczonego szefa kuchni Zmokłej Kury Studia Kulinarnego. Zajęcia zostały poprzedzone wykładem, spójnym tematycznie z częścią warsztatową.
- Temat warsztatów nawiązywał do tradycji Warmii i Mazur oraz do wykorzystania produktów lokalnych i naturalnych – relacjonują uczestniczki warsztatów.
W ramach warsztatów, panie z kół gospodyń wiejskich z Nowej Wsi Kętrzyńskiej, Ale Babki z Nakomiad, Słowiki ze Smokowa oraz Wopławianki z Wopławek samodzielnie przygotowały zupę rybną mazurską oraz wsparły swoimi umiejętnościami i wiedzą inne koła z województwa warmińsko-mazurskiego w przygotowaniu potraw: filetu z kaczki sous-vide z dzyndzałkami w maślano winnym sosie i sosem żurawinowym oraz pierniczków „brukowców”. red
Delegacja z Barcian ciepło witana przez Prezydenta
Może Radny tak powiedziała, ale to tylko radny I co to ma się do słow Prezydenta .
Skandawianka
21:06, 2025-09-16
Delegacja z Barcian ciepło witana przez Prezydenta
Pięknie wyglądasz Marta. Kto kiedy usłyszał takie słowa od Prezydenta? Zapewne nikt z Barcian, a nasza Pani Wójt i owszem. I co macie do powiedzenia niedowiarki bez wiary?
Ania
20:49, 2025-09-16
Listopad z dodatkowym odpoczynkiem
a gugel i jutub pilnują folwarku, lepiej niż psy warzyw u ogrodnika
Orwell,FarmaZwierząt
13:27, 2025-09-16
Listopad z dodatkowym odpoczynkiem
...kiedy władzę przejmą świnie, wszyscy będą równi, a gdy władza się umocni, będą jeszcze równiejsi, i mamy to, fajnie?... To co?.. Hej Wy, Ludzie!... Może czas wyjść z tego chlewa?... Bogumił Kowszuk, Konfederacja
jak pisał George Orw
13:22, 2025-09-16
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz