Gospodynie z gminy Kętrzyn wzięły udział w trzeciej edycji warsztatów kulinarnych, zorganizowanych przez Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Do Olsztyna udało się sześć gospodyń.
Warsztaty prowadzone były przez Michała Arciszewskiego, doświadczonego szefa kuchni Zmokłej Kury Studia Kulinarnego. Zajęcia zostały poprzedzone wykładem, spójnym tematycznie z częścią warsztatową.
- Temat warsztatów nawiązywał do tradycji Warmii i Mazur oraz do wykorzystania produktów lokalnych i naturalnych – relacjonują uczestniczki warsztatów.
W ramach warsztatów, panie z kół gospodyń wiejskich z Nowej Wsi Kętrzyńskiej, Ale Babki z Nakomiad, Słowiki ze Smokowa oraz Wopławianki z Wopławek samodzielnie przygotowały zupę rybną mazurską oraz wsparły swoimi umiejętnościami i wiedzą inne koła z województwa warmińsko-mazurskiego w przygotowaniu potraw: filetu z kaczki sous-vide z dzyndzałkami w maślano winnym sosie i sosem żurawinowym oraz pierniczków „brukowców”. red
Są pieniądze na likwidację azbestu
To tylko 4-miesięczna pensja wójta. Po co o tym pisać? Bez jaj...
dezinformacja
15:36, 2025-07-23
Koniec z darmowymi workami na śmieci
W tej kwestii należy zapytać specjalisty kucharz w odpadach też robi od lat.
Wyborca
16:18, 2025-07-22
Będę starał się, aby nasza jednostka była otwarta
Był radnym powiatowym... no i mamy rozwiązanie zagadki. Nikt tu nawet nie ukrywa przypadku ewidentnego nepotyzmu. Razem Mogą Więcej
rzyg
15:38, 2025-07-22
A jednak! Grzegorz Prokop oczyszczony z zarzutów
Moim zdaniem p. Grzegorz powinien teraz ścigać zawistnych łajdaków z art. 238 Kodeksu karnego o fałszywe zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa.
do paki
12:00, 2025-07-22
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz