Hala widowiskowo-sportowa w Korszach zamieniła się na moment w ogromną kuchnię. To wszystko za sprawą Turnieju Małego Kuchcika, który poprowadziła Klaudia Budny, mistrzyni gotowania, trenerka kulinarna i finalistka czwartej edycji MasterChefa.
Na boisku, zamiast piłek i innych przyrządów sportowych, zagościły tym razem stanowiska kuchenne. To właśnie na nich uczestnicy turnieju przygotowywali zdrowe i smaczne dania. Gotowały przedszkolaki z Korsz, Windy, Reszla, Kruszewca i Sępopola. Dzieci przekonały się, że przygotowywanie potraw może być przyjemne i proste.
Reprezentacje poszczególnych przedszkoli miały do wykonania różne zadanie kulinarne. Warunek był jeden - przygotowane danie ma być zdrowe, kolorowe i oczywiście smaczne. Nad każdą grupą czuwał opiekun, który koordynował kulinarne prace. Mali kucharze świetnie radzili sobie z organizacją pracy w kuchni i udowodnili, że są wspaniałymi kucharzami. Po wielkim gotowaniu Klaudia Budny spróbowała i oceniła wykonane smakołyki.
- Jedzenie, które wykonali mali kucharze było niesamowite i przepyszne - oceniła Klaudia Budny, wręczając wszystkim maluchom dyplomy i fartuchy ze swoim autografem.
Turniej został zrealizowany w ramach projektu "SMAK", który poprzez zabawę i konkurs gotowania miał na celu uświadomić przedszkolaków o zdrowym odżywianiu. W trakcie projektu dzieci kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę. Ćwiczyły też posługiwanie się nożem. Młodym kucharzom kibicował Ryszard Ostrowski - burmistrz Korsz oraz Witold Bogdanowicz - prezes zarządu Lokalnej Grupy Działania "Barcja", która sfinansowała projekt.
ks, rm
Fot. Kinga Sobiecka, Barbara Januszczak
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz