Zamknij

Pijany Król Mazurski

18:29, 26.11.2015 Aktualizacja: 10:39, 28.11.2015
Skomentuj

Król Mazurski- głównym bohaterem dzisiejszej Środy Kulinarnej jest oczywiście królik. Pijany? Bo w białym winie.

Pamiętam bardzo dobrze, że  w moim domu często jadło się króliki. Mama robiła królika w sosie śmietanowo-koperkowym. Ja jednak dzisiaj postanowiłam trochę upić naszego Króla. Mięso królicze jest jednym z chudszych mięs. Ma bardzo niską zawartość cholesterolu, przez co poleca się spożywanie go dzieciom i osobom starszym.

Potrzebujemy:


  • tuszka z królika (około 1,5kg)

  • duża marchew

  • cebula

  • czosnek

  • białe wino (ok 350-400ml)

  • przyprawy: rozmaryn świeży,
    owoc jałowca, goździki, majeranek,
    pieprz i sól

  • mąka

  • tłuszcz do obsmażenia


Królika dzielimy na porcje. Ja wycięłam comber (górną część), udźce i przednie łapki. Korpus z resztkami mięsa wrzuciłam do garnka razem z warzywami i ugotowałam pyszny rosół do obiadu


Comber stanowi najbardziej delikatną część mięsa króliczego, jednak przekonacie się, że po 1,5h w piekarniku królik będzie rozpływał się w ustach. Części królika posypujemy pieprzem, solą i majerankiem. Następnie lekko obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Jak już wcześniej wspominałam, do smażenia głównie używam oleju ryżowego, ze względu na jego wartości odżywcze, jednak możecie użyć równie dobrze masła bądź oliwy z oliwek. W międzyczasie kroimy w plasterki marchewkę oraz cebulę i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na warzywach układamy cząstki królika. Rozgniecione owoce jałowca, czosnek oraz goździki układamy na mięsie. Wszystko polewamy białym winem.





Nasz królik  w przykrytym naczyniu na około 1,5h powinien wylądować w piekarniku rozgrzanym do 180*C. Później możemy zdjąć przykrycie, oblewając powstałym sosem mięso i potrzymać je w piekarniku jeszcze przez 15 minut.



Podawać z ziemniakami lub kaszą.

Smacznego!

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%