Uczniowie Szkoły Podstawowej w Kruszewcu uczestniczyli w wycieczce edukacyjnej do jednego z supermarketów. Wyprawa odbyła się w ramach programu "Od uprawy do potrawy".
- Dzięki uczestnictwie w programie drugoklasiści zdobędą wiedzę o pochodzeniu produktów, która sprawi, że na co dzień będą wybierali produkty pełnowartościowe - tłumaczy Elwira Żukowska, nauczycielka w szkole w Kruszewcu. - Poza tym nauczą się prawidłowego czytania etykiet, zdobędą wiedzę o przechowywaniu żywności i jej poszanowaniu, o roli wody dla organizmu.
Program opiera się o "ekspedycje", w których każdy podejmuje decyzje o swoim odżywianiu przez wrzucanie do koszyka określonych produktów. Podczas oprowadzania uczniów po sklepie, panie Edyta i Marta zaprezentowały najmłodszym różnorodność artykułów i smaków oraz pokazały, że zdrowe odżywianie nie jest trudne.
- Zachęcały i zainspirowały do odkrywania ciekawych historii, kryjących się za każdą etykietą. Uczniowie, na początku ekspedycji, podczas "burzy mózgów" wybrali nazwę swojej drużyny: "Złote frytki". Następnie mogli spróbować wielu produktów, poznać nowe smaki i odkryć ich rozmaitość - dodaje Elwira Żukowska.
Przewodniczki przypomniały też informacje o piramidzie żywieniowej i jej składzie. A wszystko to odbyło się w sposób, który dzieci lubią najbardziej - poprzez zabawę: wyszukiwanie, smakowanie, zbieranie, odszukiwanie, zgadywanie. Na zakończenie wycieczki na "Złote frytki" czekała miła niespodzianka w postaci degustacji zdrowej żywności oraz pakiet materiałów do eksperymentowania na zajęciach w szkole.
red
Fot. SP Kruszewiec
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz