"Wielokulturowe wariacje kulinarne" to tytuł warsztatów, które odbyły się w Korszach, w ramach projektu "Smaki Kultur". Projekt, który zakłada cykl wydarzeń promujących kulinaria, tradycje, rękodzieło i historię, realizowany jest przez Korszeńskie Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne "Otwarte Drzwi".
W warsztatach wzięli udział mieszkańcy gmin Korsze i Barciany. Zajęcia rozpoczęły się od części teoretycznej, a następnie odbyła się część praktyczna, na które uczestnicy zapoznali się z przepisem na cepeliny. Podczas warsztatów omówiono też wiele innych potraw, nawiązujących smakami do lokalnego dziedzictwa kulinarnego.
Następnie uczestnicy projektu zostali podzieleni na kilka grup i dalej, już pod okiem prowadzących, pracowali w zespołach. Wspólnie wykonano m.in. wspomniane cepeliny, klopsiki królewieckie, bigos staropolski i barszcz czerwony z uszkami.
- Najprzyjemniejszym punktem programu była degustacja potraw przez wszystkich uczestników i ocena efektów - relacjonują zgodnie organizatorzy i uczestnicy warsztatów.
Warsztaty, oprócz tego, że były okazją do podzielenia się doświadczeniem kulinarnym i przypomnieniem wielu potraw, których przepisy są w niektórych rodzinach przekazywane z pokolenia na pokolenie, były też inspiracją do wydania publikacji "Kulinarne smaki".
red
Fot. KSSK Otwarte Drzwi
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz