Dzieci z oddziału przedszkolnego "Misie" w Szkole Podstawowej w Kruszewcu uczestniczyły w warsztatach kulinarnych. Miały one na celu nauczyć przedszkolaki czerpania radości ze wspólnego przygotowania potraw.
Zajęcia kulinarne to typ zajęć bardzo lubianych przez dzieci. Dzięki warsztatom dzieci miały okazję doskonalić umiejętność planowania i organizowania swoich działań, rozwijać kreatywność, samodzielność, sprawność manualną.
- Dzieci, pod kierunkiem Alicji Tomaszewskiej, przygotowały znane im pierogi. Nowatorskie natomiast było nadzienie - banan i jabłko - relacjonuje nauczycielka Barbara Januszczak.
Korzyści z zajęć kulinarnych jest wiele. Przedszkolaki poznały rzeczywistość kulinarną za pomocą smaku, dotyku i wzroku. Wdrażały się do higienicznego i estetycznego przygotowania posiłku, nauczyły się nakrywać do stołu. Poznały też zasady bezpieczeństwa obowiązujące w kuchni.
- Dzieci doskonaliły umiejętność zgodnej współpracy w zespole - dodaje Barbara Januszczak. - W trakcie zajęć miały okazję do wspólnej zabawy i śpiewu.
red
Fot. Barbara Januszczak
Czytelnik10:18, 12.04.2018
0 0
Misie uczą się gotować a gastronom rządzić. Kto się nie rozwija ten się zwija. Samo życie... 10:18, 12.04.2018