Zamknij

Dzieci odkrywają smaki, czyli "Złote frytki" na kulinarnej wycieczce

09:18, 25.02.2018
Skomentuj

Uczniowie Szkoły Podstawowej w Kruszewcu uczestniczyli w wycieczce edukacyjnej do jednego z supermarketów. Wyprawa odbyła się w ramach programu "Od uprawy do potrawy".

 

- Dzięki uczestnictwie w programie drugoklasiści zdobędą wiedzę o pochodzeniu produktów, która sprawi, że na co dzień będą wybierali produkty pełnowartościowe - tłumaczy Elwira Żukowska, nauczycielka w szkole w Kruszewcu. - Poza tym nauczą się prawidłowego czytania etykiet, zdobędą wiedzę o przechowywaniu żywności i jej poszanowaniu, o roli wody dla organizmu.

Program opiera się o "ekspedycje", w których każdy podejmuje decyzje o swoim odżywianiu przez wrzucanie do koszyka określonych produktów. Podczas oprowadzania uczniów po sklepie, panie Edyta i Marta zaprezentowały najmłodszym różnorodność artykułów i smaków oraz pokazały, że zdrowe odżywianie nie jest trudne.

- Zachęcały i zainspirowały do odkrywania ciekawych historii, kryjących się za każdą etykietą. Uczniowie, na początku ekspedycji, podczas "burzy mózgów" wybrali nazwę swojej drużyny: "Złote frytki". Następnie mogli spróbować wielu produktów, poznać nowe smaki i odkryć ich rozmaitość - dodaje Elwira Żukowska.



Przewodniczki przypomniały też informacje o piramidzie żywieniowej i jej składzie. A wszystko to odbyło się w sposób, który dzieci lubią najbardziej - poprzez zabawę: wyszukiwanie, smakowanie, zbieranie, odszukiwanie, zgadywanie. Na zakończenie wycieczki na "Złote frytki" czekała  miła niespodzianka w postaci degustacji zdrowej żywności oraz pakiet materiałów do eksperymentowania na zajęciach w szkole.

red

 

Fot. SP Kruszewiec

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%