Zamknij

W Sińcu uczyli się wypiekać chleb naszych przodków

13:08, 16.08.2017
Skomentuj

W gminie Srokowo trwają warsztaty w ramach projektu pt. Wakacje na Kątach i w Sińcu 2017. W środę, 16 sierpnia, w Sińcu odbyły się warsztaty na temat kuchni naszych przodków.

 

Zajęcia dotyczące kuchni przed wiekami poprowadził Paweł Szymański, instruktor z pracowni Garncarnia w Kamionku Wielkim. Uczestnicy warsztatów poznali dawną metodę pozyskiwania mąki oraz kasz ze zbóż. W tym celu używali specjalistycznych: żarn rotacyjnych kłodowych, stempy kielichowej czy drewnianych tłuczków, zwanych stęporami.

- Zadaniem warsztatów jest własnoręczne pozyskanie mąki z pełnego przemiału oraz wypiekanie z tej mąki placków z rzadkiego ciasta, zwanych blinami, które wypieka się nad ogniskiem w glinianych patelniach, łatuszkach - tłumaczą organizatorzy warsztatów. - Patelnie obsługuje się przy pomocy drewnianych rączek, zwanych czepigami lub jonkami. Wcześniej jednak mąkę przesiewa się przez sita o różnej średnicy oczek, w zależności od tego jaką mąkę chcemy pozyskać, do drewnianych niecek. Przygotowane ciasto wylewa się na specjalne kleszcze piekarnicze, w których przygotowywany jest na ognisku chlebek opłatkowy...

Warsztaty, prowadzone przez stowarzyszenie Blusztyn, odbywają się dzięki sfinansowaniu projektu pt. Wakacje na Kątach i w Sińcu 2017 przez Gminę Srokowo.

red



Fot. Świetlica Siniec

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%