Zamknij

W Korszach uczono się wytwarzania zdrowej, regionalnej żywności

18:08, 05.12.2021
Skomentuj

"Tradycyjnie, naturalnie i regionalnie z seniorami" - pod taką nazwą realizowany jest projekt przez Korszeńskie Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne Otwarte Drzwi, w partnerstwie z Miejskim Ośrodkiem Kultury w Korszach. W projekcie biorą udział seniorzy z gminy Korsze.

- Jednym z działań projektowych są warsztaty kulinarne, które odbyły się w gospodarstwie agroturystycznym. W ramach projektu seniorzy wzięli udział w wytwarzaniu zdrowej, regionalnej i tradycyjnej żywności, wysokiej jakości o charakterze regionalnym. Uczestnicy zapoznali się z tradycyjnymi recepturami wyrobu i obróbki wędlin oraz wytwarzaniem czterech potraw o charakterze regionalnym, historycznym powiązanymi z Warmią i Mazurami - mówi Tomasz Lenkowski, prezes KSSK Otwarte Drzwi.

Pod czujnym okiem szefowej kuchni, pani Jadwigi, seniorzy przygotowali plińce z pomoćką, dzyndzałki z hrećką i skrzeczkami, farszynki mazurskie i zupę warmińską. Ponadto zapoznali się z tradycyjnymi recepturami wyrobu kaszanki, kiełbasy i salcesonu oraz wzięli udział w ich wytwarzaniu.

- Realizacja zadania przyczyni się do trwałego zwiększenia aktywności społecznej osób w wieku emerytalnym. Działania podjęte w projekcie, oprócz efektu aktywizacyjnego, przyniosą wymierne rezultaty edukacyjne. Zwiększy to ich świadomość konsumencką - dodaje Tomasz Lenkowski.

W ramach projektu odbędą się jeszcze dwa spotkania z dietetykiem oraz realizacja czterech odcinków programu kulinarnego. Projekt jest współfinansowany ze środków samorządu województwa warmińsko-mazurskiego. red

Fot. Organizatorzy

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%