Smakowita okazja do wymiany doświadczeń

Smakowita okazja do wymiany doświadczeń

„Wielokulturowe wariacje kulinarne” to tytuł warsztatów, które odbyły się w Korszach, w ramach projektu „Smaki Kultur”. Projekt, który zakłada cykl wydarzeń promujących kulinaria, tradycje, rękodzieło i historię, realizowany jest przez Korszeńskie Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne „Otwarte Drzwi”.

W warsztatach wzięli udział mieszkańcy gmin Korsze i Barciany. Zajęcia rozpoczęły się od części teoretycznej, a następnie odbyła się część praktyczna, na które uczestnicy zapoznali się z przepisem na cepeliny. Podczas warsztatów omówiono też wiele innych potraw, nawiązujących smakami do lokalnego dziedzictwa kulinarnego.

Następnie uczestnicy projektu zostali podzieleni na kilka grup i dalej, już pod okiem prowadzących, pracowali w zespołach. Wspólnie wykonano m.in. wspomniane cepeliny, klopsiki królewieckie, bigos staropolski i barszcz czerwony z uszkami.

– Najprzyjemniejszym punktem programu była degustacja potraw przez wszystkich uczestników i ocena efektów – relacjonują zgodnie organizatorzy i uczestnicy warsztatów.

Warsztaty, oprócz tego, że były okazją do podzielenia się doświadczeniem kulinarnym i przypomnieniem wielu potraw, których przepisy są w niektórych rodzinach przekazywane z pokolenia na pokolenie, były też inspiracją do wydania publikacji „Kulinarne smaki”.

red

 

Fot. KSSK Otwarte Drzwi

Podobne artykuły
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *