Zamknij

Rynek słodyczy bez cukru - jak się rozwija?

10:36, 24.11.2021 Aktualizacja: 10:36, 24.11.2021
Skomentuj

Obecnie można śmiało użyć stwierdzenia, że cukier zalewa półki sklepowe w Polsce. Składnik ten jest dodawany do niemal każdego produktu, który znajdziemy w przeciętnym spożywczaku. I to nie tylko w słodyczach, jak może się nam wydawać, ale również w pieczywie, wędlinach, jogurtach, sosach, czy w wodzie smakowej. Coraz więcej osób zdaje sobie jednak sprawę ze szkodliwości cukru oraz skali problemu, jakim jest jego zawartość w produktach spożywanych przez nas na co dzień. Dlatego też od jakiegoś czasu można zauważyć wzrost zapotrzebowanie na słodycze bez jego dodatku, które oferuje niemal każda hurtowania zdrowej żywności z produktami bez cukru.

 

Cukier - dlaczego mamy z nim problem?

W dużym uproszczeniu cukier, a dokładniej glukoza stanowi jedno z najważniejszych paliw dla naszego mózgu. Do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje on jednak ograniczonej ilości cukru. Jego nadmiar może natomiast powodować wiele szkód w naszym organizmie. I chodzi tu nie tylko o tycie i problemy zdrowotne, które powoduje otyłość. Nawet u osób szczupłych, które spożywają zbyt dużo cukru, mogą rozwinąć się takie choroby, jak cukrzyca, insulinooporność, czy hiperglikemia. Cukier może także sprzyjać rozwojowi procesów rakotwórczych i zaburzać pracę układu hormonalnego.

Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia należy ograniczać spożycie cukru do 10% ogółu energii w ciągu dnia. Jest to więc 200 kcal dziennie, czyli ok. 10-12 łyżeczek, biorąc pod uwagę średnie zapotrzebowanie energetyczne dla dorosłego wynoszące 2000 kcal. Niestety nasze zamiłowanie do słodyczy oraz fakt, iż mnóstwo innych produktów spożywanych zawiera w sobie cukier, sprawiają, że przeciętnie dostarczamy naszemu organizmowi znacznie więcej cukru, niż tego potrzebuje. Dlatego też coraz więcej konsumentów szuka na sklepowych półkach produktów bez jego dodatku.

 

Żywność fit bez cukru - rosnąca świadomość Polaków

Światowe trendy żywieniowe, które wkraczają również do Polski oraz działania różnych fundacji i osób publicznych sprawiają, że jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami. Kupujący zdają sobie sprawę z tego, jak ważna dla ich zdrowia i samopoczucia jest zbilansowana dieta, dlatego coraz chętniej sięgają po zdrową żywność oraz tak zwane produkty funkcjonalne, czyli między innymi te pozbawione cukru. Rosnące potrzeby ze strony konsumentów i ich otwartość na zupełnie nowe rozwiązania sprawiają, że producenci żywności coraz chętniej wzbogacają swój asortyment o produkty spełniające oczekiwania kupujących pod względem zdrowotnym. W latach 2016 - 2020 rynek fit produktów rozwijał się w tempie ok. 8-12% rocznie. Eksperci przewidują, że w 2021 roku możemy już natomiast liczyć na wzrost o co najmniej 20%.

Tyczy się to oczywiście również rynku słodyczy bez cukru, który z roku na rok rośnie w siłę. Potwierdzają to zresztą specjaliści, którzy wskazują na najnowsze analizy zachowań konsumentów. Wynika z nich, że kupujący nie mają ochoty rezygnować ze słodyczy, ale mając na uwadze szkodliwość nadmiaru cukru w diecie, chcą wybierać ich zdrowsze wersje. W efekcie klienci sklepów ze zdrową żywnością chętnie sięgają po słodycze bez dodatku cukru stworzone na przykład na bazie owoców, bakalii albo ziaren. Coraz baczniej przyglądają się oni również składowi takich produktów, decydując się na zakup tych, które nie zawierają zbędnych dodatków chemicznych. Nic więc dziwnego, że właściciele sklepów coraz częściej sprawdzają, czy współpracująca z nimi hurtownia zdrowej żywności z produktami bez cukru dysponuje ich dużym wyborem.

 

Uzupełnij półki swojego sklepu o produkty bez cukru

Obecnie tak naprawdę wszystkie sklepy spożywcze, a zwłaszcza te specjalizujące się w zdrowej żywności powinny oferować swoim klientom szeroką gamę produktów bez cukru. Świadomość konsumentów systematycznie rośnie, a światowe trendy żywieniowe jasno wskazują na to, że zapotrzebowanie na zdrową żywność będzie coraz większe. Już teraz w naszym kraju odnotowujemy przecież z roku na rok wzrost sprzedaży wyrobów spożywczych bez dodatku cukru, w tym również słodyczy.

Co więcej, producenci prześcigają się w pomysłach na urozmaicenie swojej oferty z kategorii "słodyczy", tworząc produkty słodzone substancjami takimi jak stewia, tagatoza, erytrytol, ksylitol, maltitol. Jeśli poszukujesz produktów nie tylko bezcukrowych, ale także o niskiej kaloryczności z pewnością zainteresują Cię słodycze takie jak cukierki bez cukru, żelki bez cukru i bezcukrowe lizaki, pianki niezawierające cukru.

Każda dobra hurtownia zdrowej żywności z produktami bez cukru stale powiększa swój asortyment o coraz to nowsze propozycje. Warto jest więc skorzystać z ich oferty, by zapewnić swoim klientom szeroki wybór, którego oczekują. Skorzystaj z naszej oferty i przekonaj się, że słodycze bez cukru mogą być smaczne, zdrowe i są chętnie kupowane! Słodycze bez cukru oraz słodkości bez dodatku cukru to kategorie dostępne na stronie naszej hurtowni zdrowej żywności z produktami bez cukru Stewiarnia.pl!

Artykuł sponsorowany

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%