Pszczoły dobrze przezimowały, zaszkodzić im może ochłodzenie

Pszczoły dobrze przezimowały, zaszkodzić im może ochłodzenie

Tegoroczną surową zimę pszczele rodziny z Warmii i Mazur przetrwały nadzwyczaj dobrze. Zagrożeniem dla pszczół jest jednak obecne ochłodzenie.

Szef Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Olsztynie Józef Zysk powiedział, że w wielu pasiekach przezimowały wszystkie pszczele rodziny.

– W mojej pasiece przezimowało sto procent rodzin, podobna sytuacja jest w wielu innych pasiekach. Tam, gdzie wystąpiły ubytki, gdzie pszczoły nie przetrwały zimy, wystąpił problem warrozy – przyznał Józef Zysk.

Ciepłe i słoneczne dni, które były już w warmińsko-mazurskim sprawiły, że pszczoły mają już za sobą pierwsze wiosenne obloty, a w wielu ulach matki zaczęły znosić jaja.

– Dlatego ochłodzenie może być sporym problemem. Pszczoły muszą utrzymywać w ulu stałą temperaturę 34 stopni Celsjusza. Podczas chłodu nie wylecą także po pokarm, a tego po zimie jest mało w ulach. Dlatego pszczelarze powinni teraz dokarmiać swoje pszczółki, najlepiej miodem albo ostatecznie ciastem miodowo-cukrowym. Pokarm ten powinno się kłaść bezpośrednio na ramki. Często się zdarza, że podczas wiosennych chłodów pszczele rodziny padają z głodu – wyjaśnił Zysk.

Szef Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy dodał, że owady potrzebują też wody, najlepiej ciepłej, którą można nieco posłodzić. Pszczela rodzina potrzebuje nawet litra wody dziennie. Ta w strumieniach, czy stawach jest teraz zbyt zimna dla pszczół. Lepiej postawić im koło uli ciepłą wodę. Pszczelarze powinni dokarmiać pszczoły do czasu, gdy zakwitną wierzby, gdy owady będą mogły pozyskiwać pyłek z kwiatów.

Najbliższe dni w warmińsko-mazurskim mają być chłodne, już w świąteczny poniedziałek temperatura na Mazurach spadła do 0 stopni Celsjusza. Joanna Kiewisz-Wojciechowska (PAP)

Fot. Pexels

Podobne artykuły
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *