Do przygotowania potrawy (przepis na 3 porcje) potrzebujesz 2 piersi z kaczki, niedużą kapustę pekińską, kawałek imbiru (ok. 3 cm), 2 łyżki miodu, papryczkę chilli, 100 ml sosu sojowego, łyżkę sezamu, świeżą kolendrę, 2 ząbki czosnku, łyżkę oleju sezamowego i łyżkę sosu rybnego.
Z miodu, startego na tarce imbiru, połowy sosu sojowego, sosu rybnego i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj marynatę.
W marynacie umieść oczyszczone piersi kaczki z ponacinaną skórą. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.
Suchą i zimną patelnię umieść na palniku kuchenki i umieść na niej zamarynowaną kaczkę skórą do dołu. Gdy się zarumieni odwróć mięso i dodaj pozostałą w misce marynatę.
Podsmażone mięso umieść w żaroodpornym naczyniu skórą do góry, polej zawartością patelni i piecz około 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
W międzyczasie pokrój w średniej wielkości kawałki kapustę. Rozgrzej olej sezamowy, dodaj kapustę, pozostały sos sojowy oraz posiekane chili - duś około 10 minut aż kapusta zmięknie.
Upieczoną kaczkę pozostaw na kilka minut by mięso odpoczęło. Pokrój na plastry i umieść na porcji kapusty. Przed podaniem posyp sezamem i świeżą kolendrą.
Fot. Robert Majchrzak
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz