Zamknij

Podaruj sobie coś pysznego - aromatyczna kaczka na kapuście pekińskiej

13:23, 26.05.2016
Skomentuj

Do przygotowania potrawy (przepis na 3 porcje) potrzebujesz 2 piersi z kaczki, niedużą kapustę pekińską, kawałek imbiru (ok. 3 cm), 2 łyżki miodu, papryczkę chilli, 100 ml sosu sojowego, łyżkę sezamu, świeżą kolendrę, 2 ząbki czosnku, łyżkę oleju sezamowego i łyżkę sosu rybnego.

 

Z miodu, startego na tarce imbiru, połowy sosu sojowego, sosu rybnego i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj marynatę.



W marynacie umieść oczyszczone piersi kaczki z ponacinaną skórą. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.



Suchą i zimną patelnię umieść na palniku kuchenki i umieść na niej zamarynowaną kaczkę skórą do dołu. Gdy się zarumieni odwróć mięso i dodaj pozostałą w misce marynatę.



Podsmażone mięso umieść w żaroodpornym naczyniu skórą do góry, polej zawartością patelni i piecz około 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

W międzyczasie pokrój w średniej wielkości kawałki kapustę. Rozgrzej olej sezamowy, dodaj kapustę, pozostały sos sojowy oraz posiekane chili - duś około 10 minut aż kapusta zmięknie.



Upieczoną kaczkę pozostaw na kilka minut by mięso odpoczęło. Pokrój na plastry i umieść na porcji kapusty. Przed podaniem posyp sezamem i świeżą kolendrą.



Fot. Robert Majchrzak

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%