Zamknij

Pierogowa integracja na początek projektu Eko Reszel

07:48, 02.09.2018
Skomentuj

Warsztaty pierogowe i wspólna degustacja wykonanych dań - tak reszelanie spędzili sobotnie popołudnie. Impreza, w ramach projektu Eko Reszel, odbyła się w miejscowym amfiteatrze.

 

Pierogi uznawane są za naszą narodową potrawę. Jeżeli jednak dokładnie zajrzeć do kuchni innych nacji, okaże się, że są obecne również w ich jadłospisach. Bo czymże innym są litewskie kołduny, białoruskie pielmieni czy gruzińskie chinkali? W Reszlu skupiono się jednak na pierogach w rodzimym wydaniu. W nadzieniu znalazły się jabłka, kasza, szpinak, a na ugotowanych już pierogach wylądował cukier puder lub podsmażona cebulka. Bo jak powiedziała prowadząca warsztaty Alicja Tomaszewska, pierogowe nadzienia nie znają żadnych granic.

W warsztatach wzięli udział najmłodsi, jak i ci nieco starsi. W pierogowych zmaganiach nie zabrakło też Marka Janiszewskiego. Burmistrz Reszla udowodnił jak świetnie radzi sobie w kuchni, rozprawiając się na przykład z cebulą.

A już dziś wielka degustacja potraw regionalnych z Klaudią Budny, uczestniczką programu Master Chef. Początek o godzinie piętnastej.

rm



Fot. Robert Majchrzak, Karol Światłowski

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%