Pierogowa integracja na początek projektu Eko Reszel

Pierogowa integracja na początek projektu Eko Reszel

Warsztaty pierogowe i wspólna degustacja wykonanych dań – tak reszelanie spędzili sobotnie popołudnie. Impreza, w ramach projektu Eko Reszel, odbyła się w miejscowym amfiteatrze.

 

Pierogi uznawane są za naszą narodową potrawę. Jeżeli jednak dokładnie zajrzeć do kuchni innych nacji, okaże się, że są obecne również w ich jadłospisach. Bo czymże innym są litewskie kołduny, białoruskie pielmieni czy gruzińskie chinkali? W Reszlu skupiono się jednak na pierogach w rodzimym wydaniu. W nadzieniu znalazły się jabłka, kasza, szpinak, a na ugotowanych już pierogach wylądował cukier puder lub podsmażona cebulka. Bo jak powiedziała prowadząca warsztaty Alicja Tomaszewska, pierogowe nadzienia nie znają żadnych granic.

W warsztatach wzięli udział najmłodsi, jak i ci nieco starsi. W pierogowych zmaganiach nie zabrakło też Marka Janiszewskiego. Burmistrz Reszla udowodnił jak świetnie radzi sobie w kuchni, rozprawiając się na przykład z cebulą.

A już dziś wielka degustacja potraw regionalnych z Klaudią Budny, uczestniczką programu Master Chef. Początek o godzinie piętnastej.

rm

Fot. Robert Majchrzak, Karol Światłowski

Podobne artykuły
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *