Na co macie ochotę w niedzielę? Może pyszny szaszłyk?

Na co macie ochotę w niedzielę? Może pyszny szaszłyk?

Kolejna propozycja Szefa Kuchni Restauracji Kardamon to szaszłyk z kurczaka opasany w plastrach parzonego boczku z dzikim ryżem, duszoną papryką i sosem melonowym. Polecamy.

 

Aby wykonać szaszłyk potrzeba piersi z kurczaka (400g), plastry parzonego boczku (12 sztuk), sól, pieprz, czerwoną paprykę, świeży ananas, czosnek, paski parzonego boczku, majeranek, olej i oliwę z oliwek. Jest to dawka na 4 porcje.

 

Przygotowanie:

Marynata do piersi kurczaka – Oliwę z oliwek mieszamy  z solą , pieprzem, majerankiem , zblenderowanym czosnkiem (ewentualnie przeciśniętym przez praskę), ocieramy piersi kurczaka i odstawiamy do lodówki na jedną dobę.

Pierś kurczaka kroimy na równe kawałki, każdy kawałek opasamy boczkiem, nabijamy na patyk do szaszłyka na przemian: kurczak, świeży ananas, kurczak. Smażymy z każdej strony na patelni, następnie dusimy pod przykryciem w niskiej temperaturze do miękkości.

Paprykę grillujemy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda z nasionami, kroimy w plastry, dusimy na oleju z dodatkiem posiekanego czosnku. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Całość podajemy z dzikim ryżem i sosem melonowym.

Sos melonowy – Melona kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka, dusimy w soku z pomarańczy. Dodajemy 1 marchewkę pokrojoną w kostkę. Jak wszystko będzie miękkie i sok się zredukuje, całość blenderujemy i przecieramy przez sitko.

 

Fot. Restauracja Kardamon

Podobne artykuły
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *