Idą święta. Wiadomo nie od dziś, że dania zrobione samodzielnie są wyjątkowe, nabierają szczególnego charakteru i smaku. Bo są nasze, wypracowane, bo wkładamy w nie mnóstwo serca. Do Wigilii pościmy, ale od pierwszego dnia świąt na naszych stołach goszczą pieczyste. I dziś chciałabym napisać właśnie o pieczonej wieprzowinie, a tak dokładniej o schabie z owocami.
Wieprzowinie należy poświęcić więcej uważności, wyczuć jej naturalny smak, podczas pieczenia zatrzymać jej soczystość. Wieprzowina uwielbia, podobnie jak wołowina, wino. Właściwie marynowana, odda nam w smaku wspomnienia zboża, lasu może siana? A ponieważ zimą królują bakalie i suszone owoce, to właśnie po te ostatnie sięgniemy do naszego schabu. Tradycyjny polski świąteczny stół jest bogaty w receptury znane w rodzinach od pokoleń. Zachwycamy się nim i czekamy cały rok aby zasiąść do tych wszystkich wspaniałości. Jednak nie ma takiej pani domu, która nie chciałaby zaskoczyć swoich gości czymś nowym i efektownym. Wertujemy przepisy, blogi kulinarne, sięgamy po sprawdzone przepisy koleżanek w jednym celu, aby znaleźć coś nowego i wyjątkowego. Pieczony schab z owocami idealnie pasuje do naszych poszukiwań. Jest smaczny na gorąco, jako pieczeń i na zimno, jako plastry mięsa. A po rozkrojeniu wygląda bajecznie. I naprawdę nie trudno go zrobić.
Składniki (6 porcji)
- 1 kg schabu bez kości,
- sól,
- pieprz,
- 1-2 łyżeczki tymianku
- 1-2 łyżeczki cząbru
- 10 dkg suszonych śliwek, morel, fig
- kieliszek koniaku
- 2 goździki
- łyżka masła,
- łyżka oleju
- 150 ml czerwonego słodkiego wina
Przygotowanie
Schab dokładnie natrzyj solą, pieprzem, z jednej strony cząbrem, a z drugiej tymiankiem. Odstaw w chłodne miejsce co najmniej na godzinę. Morele, figi namocz w koniaku, śliwki sparz we wrzątku i osusz. Mięso nakłuwaj wzdłuż szpikulcem, ostrym nożem zrób otwór. Moje doświadczenie jest takie, że lepiej jest wybrać nóż długi, najpierw przyłożyć nóż do sztuki mięsa i sprawdzić jak głęboką może wyciąć kieszeń. Im kieszeń będzie głębsza tym lepiej, jednak trzeba uważać, żeby nie przeciąć otworu na wylot. Trzonkiem drewnianej łyżki delikatnie rozepchaj otwór. W otwór włóż połowę, fig, śliwek i morel, oraz dwa rozgniecione goździki. Dociskając je trzonkiem łyżki. Masło i olej roztop w rondlu, włóż schab i zrumień ze wszystkich stron. Przełóż do brytfanny, przelej tłuszcz ze smażenia mięsa, podlej kilkoma łyżkami wody, piecz jedną godzinę w temp. 180 st. C., podlewając sosem z pieczenia. W połowie pieczenia schab obłóż drugą połową bakalii i podlej winem. Ponieważ zależało mi na tym, aby skórka była pięknie wypieczona, piekłam mięso bez przykrycia, za to często je podlewałam i przewracałam, żeby zatrzymać soczystość nie włączałam termoobiegu.
Smacznego, Anna Łuczak
zbych08:44, 17.12.2017
W Wigilię i w Święta mięso dla mnie nie istnieje,ryba po grecku i sledż w śmietanie to najlepsze danie. Smacznego ! 08:44, 17.12.2017
Aneta18:46, 17.12.2017
Pani Aniu, świetne propozycje kulinarne.
Proszę pomyśleć o śledziku, fajny przepisik by się przydał. Jest Pani ekspertem kulinarnym i nasi restauracje powinny się od Pani uczyć. 18:46, 17.12.2017
Mysliwy02:55, 18.12.2017
Za przeproszeniem taki schab ze śliwką to nawet w Biedrze okrągły rok mają więc żaden tu rarytas.Stwierdzenie ze swinina odda nam w smaku wspomnienia zboża, lasu czy też siana jest śmieszne gdyż świnie żyją w chlewie i siana nie widzą. W przypadku dziczyzny zgoda ale nie swinina. 02:55, 18.12.2017
siano w głowie09:04, 18.12.2017
0 0
To wpierdalaj schab z biedry żywnościowy impotencie 09:04, 18.12.2017
do zgorzkniałego myś09:43, 18.12.2017
0 0
Ktoś mocno tu zazdrości. Pani Ania świetnie gotuje i zna się na tym co robi. Pełen profesjonalizm i ta wiedza. A ty muśliwy jak ci coś nie pasuje to nie korzystaj, nikt ciebie nie prosi. Wpieprzaj schabik z biedry i się nie udzielaj, bo nikogo nie obchodzi to że nie interesuje ciebie jakość . Niektórzy wolą dobrze i zdrowominni jak ty wolą niezdrowe. 09:43, 18.12.2017