Zamknij

Kulinarne nowości w Kardamonie - warto je sprawdzić

09:25, 05.06.2016
Skomentuj

Przez wiele lat owoce morza uważane były w naszym kraju za rarytas. W wielu restauracjach nie można było znaleźć małż, krewetek czy kalmarów. Teraz to się zmienia, a za sprawą restauracji Kardamon, także w Kętrzynie!

 

Wraz z nadejściem sezonu letniego, w karcie dań restauracji Kardamon pojawiły się nowe pozycje. Co prawda w upalne dni nadal można tu zjeść na przykład doskonały mazurski chłodnik z gotowanym jajkiem, ale też poprosić o nową kompozycję sałat z pieczonym kozim serem i świeżymi truskawkami. Prawdziwym hitem są jednak dania kuchni śródziemnomorskiej - zupełna nowość w Kętrzynie i okolicach.

- Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów i ich sugestiom, zdecydowaliśmy się włączyć do karty dania kuchni śródziemnomorskiej - mówi Jarosław Moczarski, właściciel restauracji Kardamon. - Propozycja spotkała się ze sporym zainteresowaniem i niezmiernie nas to cieszy.

Wraz z zapotrzebowaniem na potrawy inne niż tradycjonalne, pojawiła się konieczność zatrudnienia osoby, która sprostałaby zadaniu. I taka też się znalazła. Jest nią pani Renata, nowy członek zespołu restauracji Kardamon, która odpowiada za przygotowywanie owoców morza i innych potraw rodem z "ciepłych krajów".

- Mieszkałam 23 lata we Włoszech, więc siłą rzeczy musiałam nauczyć się przyrządzać tamtejsze potrawy - mówi pani Renata, która ma za sobą pracę w lokalach m.in. w Rzymie, Wenecji, ale też w Szwajcarii i Niemczech. Warto też zaznaczyć, że jeden z szefów kuchni restauracji, która widnieje w przewodniku Michelin stwierdził, że pani Renata jest jednym z najlepszych w Polsce specjalistów od frutti di mare!

- Miałam okazję gotować dla gwiazd światowej muzyki: Zucchero, Amadeo Minghi, gdy koncertowali w Warszawie - wspomina pani Renata. - Przyrządzałam też potrawy dla Karola Okrasy i jego rodziny. Trzeba kochać gotować, wówczas wszystko i wszędzie się uda.

Tajemnica udanych i smakujących potraw śródziemnomorskich tkwi w jakości produktów oraz ich świeżości.

Właściciel restauracji Kardamon nie ukrywa, że jednym z jego celów jest rozwijanie kuchni śródziemnomorskiej na Mazurach.

- Tajemnica udanych i smakujących potraw śródziemnomorskich tkwi w jakości produktów oraz ich świeżości i my to wszystko oferujemy - dodaje Jarosław Moczarski.

W karcie dań restauracji Kardamon pozostały też potrawy już uznane przez klientów lokalu. Są więc wszystkie pyszności, których można było skosztować dotychczas, a obok nich pojawiły się nowe pozycje. Jedną z nowości jest zupa z gotowanym sandaczem z curry i mleczkiem kokosowym. Warto też spróbować śródziemnomorski gulasz z owocami morza i rybami oraz mule w białym winie.

Miłośnikom dobrej kuchni przypominamy, że restauracja Kardamon mieści się w klimatycznej piwnicy kętrzyńskiego, zabytkowego ratusza, przy Placu Piłsudskiego 1.

rm

 

Zdjęcie główne: Jarosław Moczarski zaprasza do wypróbowania nowych pozycji karty dań restauracji Kardamon. Fot. Robert Majchrzak

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(5)

won ztymwon ztym

0 0

robakami bedzie karmił i sam sie bogacił 17:08, 05.06.2016

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo

......

0 0

Sam jesteś robak, owoce morza , to bardzo pyszne jedzonko,
ale nie każdy się na tym zna a lokal stawia na tych kumatych.
Każdy coś lubi a czegoś nie lubi, ale żeby tak prostacko komentować,
to trzeba być totalnym... 12:43, 06.06.2016

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

klientklient

0 0

Świetny lokal, uwielbiam ich kuchnię a takich rarytasów właśnie brakuje.
Nie oszukujmy się, każdy lubi dobrze zjeść a nie każdy potrafi przygotować takie specjały.
A pierwszy wpis to chyba zazdrosna konkurencja pisze. 12:38, 07.06.2016

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

mieszkaniec Kętrzynamieszkaniec Kętrzyna

0 0

Bardzo dobra restauracja, świetny klimat i dobra kuchnia. Do tego jeszcze prezentacje różnych zespołów. Myślę, że to świetne miejsce do organizowania wieczorów muzycznych w oparciu o lokalnych muzyków czy artystów. 18:04, 20.06.2016

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

kotletkotlet

0 0

juz mie bierze obrzydzenie na te jedzenie 20:01, 24.06.2016

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%