Minionej soboty w Nowej Różance królowały szałtanosy, klopsy królewieckie i zupa wschodniopruska. Wszystko przez Festiwal Smaków Mazurskich, który został zorganizowany po raz pierwszy. Impreza spotkała się z dużym zainteresowaniem mieszkańców Nowej Różanki oraz okolicznych miejscowości. Głównym jej elementem był konkurs kulinarny, w którym sołectwa Mażany, Stara Różanka, Nowa Różanka i Wilkowo oraz koła gospodyń wiejskich z Łazdoj, Pręgowa i Nakomiad zmagały się z wykonaniem tradycyjnych potraw kuchni mazurskiej, wspomnianych już szałtanosów, klopsów królewieckich i zupy wschodniopruskiej, której głównymi składnikami są kiszona kapusta i boczek.. - W tym roku mamy zupełnie inne potrawy niż przed rokiem - mówi Marta Szmyd, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Kętrzynie, który był organizatorem imprezy i zdradza, że głównymi składnikami np. zupy wschodniopruskiej są kiszona kapusta i boczek. O dobrą atmosferę na festiwalu zadbała Węgojska Stróżka oraz dziecięcy zespół Wopławianka. Pod czujnym okiem Anny Łuczak można było wziąć udział w warsztatach przygotowania pierogów. - Jak widać zainteresowanie uczestników festiwalu jest dwukrotnie większe niż przed rokiem - mówi Paweł Bobrowski, wójt gminy Kętrzyn. - Cieszę się, że impreza integruje naszą społeczność i że włączyły się do niej koła gospodyń wiejskich. rm
Fot. Robert Majchrzak
komu to ?14:42, 14.07.2019
0 0
moja baba w domu nie gotuje i nie uczy sie 14:42, 14.07.2019