Integracja poprzez gotowanie w Nowej Różance

Integracja poprzez gotowanie w Nowej Różance

Minionej soboty w Nowej Różance królowały szałtanosy, klopsy królewieckie i zupa wschodniopruska. Wszystko przez Festiwal Smaków Mazurskich, który został zorganizowany po raz pierwszy.

 

Impreza spotkała się z dużym zainteresowaniem mieszkańców Nowej Różanki oraz okolicznych miejscowości. Głównym jej elementem był konkurs kulinarny, w którym sołectwa Mażany, Stara Różanka, Nowa Różanka i Wilkowo oraz koła gospodyń wiejskich z Łazdoj, Pręgowa i Nakomiad zmagały się z wykonaniem tradycyjnych potraw kuchni mazurskiej, wspomnianych już szałtanosów, klopsów królewieckich i zupy wschodniopruskiej, której głównymi składnikami są kiszona kapusta i boczek..

– W tym roku mamy zupełnie inne potrawy niż przed rokiem – mówi Marta Szmyd, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Kętrzynie, który był organizatorem imprezy i zdradza, że głównymi składnikami np. zupy wschodniopruskiej są kiszona kapusta i boczek.

O dobrą atmosferę na festiwalu zadbała Węgojska Stróżka oraz dziecięcy zespół Wopławianka. Pod czujnym okiem Anny Łuczak można było wziąć udział w warsztatach przygotowania pierogów.

– Jak widać zainteresowanie uczestników festiwalu jest dwukrotnie większe niż przed rokiem – mówi Paweł Bobrowski, wójt gminy Kętrzyn. – Cieszę się, że impreza integruje naszą społeczność i że włączyły się do niej koła gospodyń wiejskich. rm

Fot. Robert Majchrzak

Podobne artykuły
1 Komentarzy
    • komu to ?
    • Dodano 14 lipca 2019

    moja baba w domu nie gotuje i nie uczy sie

    Odpowiedz
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *