Gmina Reszel dobrym jadłem stoi!

Gmina Reszel dobrym jadłem stoi!

Osiem podmiotów z powiatu kętrzyńskiego znajdziemy w najnowszej publikacji „Dziedzictwo kulinarne. Warmia, Mazury, Powiśle”. Aż pięć z nich ma swoje siedziby na terenie gminy Reszel.

Znak towarowy„Dziedzictwo kulinarne. Warmia, Mazury, Powiśle”, którym dysponuje samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, przyznawany jest przedsiębiorcom, którzy spełniają określone wymogi. Podstawowym wymogiem jest korzystanie z lokalnych surowców w produkcji żywności i potraw. Ważne jest również kultywowanie tradycji kulinarnych i promocja kulinarnego dziedzictwa regionu. Aktualnie na Warmii, Mazurach i Powiślu są 133 przedsiębiorstwa, tworzące sieć, która ułatwia konsumentom dotarcie do regionalnej żywności. Wśród nich osiem z naszego powiatu.

W grupie „restauracji i innych punktów gastronomicznych” znajdujemy Karczmę Berta ze Świętej Lipki, Hotel Zamek w Reszlu i… Zespół Szkolno-Przedszkolny w Reszlu. O ile obecność w tym zestawieniu dwóch pierwszych obiektów, wśród wytrawnych smakoszy nie powoduje żadnego zdziwienia, to znalezienie się w tym zacnym gronie szkolnej stołówki jawi się co najmniej interesująco.

– Od lat wykorzystujemy w naszej stołówce surowce wytwarzane przez lokalnych producentów, rolników. Do poprawy smaku stosujemy jedynie przyprawy z ziół, wytworzone przez panie kucharki – wyjaśniał Edward Szmul, dyrektor szkoły, gdy w maju ubiegłego roku otrzymał certyfikat dziedzictwa kulinarnego.

Edward Szmul prezentuje certyfikat „dziedzictwa”. Fot. Robert Majchrzak

Co interesujące, swoje produkty do reszelskiej szkoły dostarcza m.in. firma Młynomag z Grodzkiego Młyna. To kolejna firma z gminy Reszel, która razem z reszelską piekarnią rodziny Trzczak może pochwalić się certyfikatem w grupie „młynów i piekarni”.

Prestiżowym znakiem może pochwalić się m.in. firma Młynomag. Fot. Domena publiczna

Sprawa z dziedzictwem kulinarnym w powiecie kętrzyńskim wygląda tak, że znakiem tym mogą pochwalić się albo firmy z gminy Reszel, albo… pszczelarze. W grupie „miód i produkty pszczelarskie” odnajdujemy bowiem  Bartnika Mazurskiego w Gnatowie (gmina Kętrzyn), Pasiekę „Mały Miś” w Łankiejmach (gmina Korsze) i Pasiekę Pucer w Pastwiskach (gmina Barciany). To wszystko pokazuje, że w naszej lokalnej gastronomii tkwi ogromny potencjał. A gdy zostanie wykorzystany, odbędzie się to z korzyścią dla wszystkich ceniących sobie dobrą i zdrową żywność. rm

Zdjęcie główne: Wśród restauracji kultywujących kulinarne tradycje jest Karczma Berta ze Świętej Lipki. Fot. Facebook.com

Materiał przygotowany z wykorzystaniem sprzętu zakupionego przez redakcję uczestniczącą w Mobilnej Akademii Medialnej zrealizowanej w ramach projektu „InForMe 2.0 – działania informacyjne w zakresie promocji Polityki Spójności w polskich mediach lokalnych”.

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej  w ramach konkursu 2017CE16BAT063 „Wsparcie środków informacyjnych dotyczących polityki spójności UE”.
Niniejsza publikacja odzwierciedla wyłącznie stanowisko autora. Komisja Europejska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek użycie zawartych w niej informacji.

Podobne artykuły
1
    • chemia i nawozy
    • Dodano 2 lutego 2021

    to daje nam polski rolnik…

    Odpowiedz
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *