Na szybki, niedzielny obiad - wszak aura sprzyja jeszcze długim spacerom, więc czerpmy świeżego powietrza ile się da - proponujemy danie jednogarnkowe. Jego wykonanie zajmie nie więcej niż pół godziny.
Aby przyrządzić makaron z boczkiem, groszkiem i parmezanem, potrzebujecie: 4 plastry wędzonego boczku, 2 posiekane ząbki czosnku, 250 g makaronu (np. rigatoni), 3/4 szklanki wywaru z kurczaka, 3/4 szklanki wody, sól, pieprz, szklankę mrożonego groszku, 1/2 szklanki tłustej, gęstej śmietany i 1/2 szklanki startego parmezanu.
Na głęboką, rozgrzaną patelnię wrzućcie pokrojony boczek, smażcie do chrupkości, wyjmijcie łyżką cedzakową i odłóżcie na papierowy ręcznik.
Na wytopiony z boczku tłuszcz wrzućcie czosnek, podsmażcie chwilę, dodajcie makaron, wodę, wywar, sól, pieprz, wymieszajcie, zagotujcie, następnie zmniejszcie ogień, gotujcie pod przykryciem, aż makaron się ugotuje, ale będzie al'dente (ok. 8-10 minut). Dodajcie groszek, parmezan i śmietanę. Gotujcie ok. 3-5 minut, aż sos zgęstnieje. Posypcie usmażonym boczkiem. Życzymy smacznego!
gesttser16:45, 27.09.2016
Czyżby nowe pomysły na stołówce policyjnej? Bo serwowany tam makaron z serem to totalna żenada 16:45, 27.09.2016
Heniek K.19:25, 30.09.2016
Na poznańskiej obiady sponsorowane tanio pysznie i korzystnie.... 19:25, 30.09.2016
Zenek21:46, 01.10.2016
Potrawa przypomina popielniczke w trakcie imprezy 21:46, 01.10.2016
kuk14:57, 02.10.2016
fuuuuuuuuuu........... 14:57, 02.10.2016
Ewa17:12, 28.10.2016
Na niedzielny obiad wypada zrobić coś odświętnego np pyzy ziemniaczane z mięsem, polane boczkiem. 17:12, 28.10.2016
kucharka04:00, 28.09.2016
0 0
Nie. ... to pomysł zrób to sam bo niedługo nie będzie niczego. Zapowiedź zmian. 04:00, 28.09.2016