Zamknij

A może gniotki? Kulinarne przygody Anny prosto z Małkini

08:32, 11.02.2018 Aktualizacja: 09:59, 11.02.2018
Skomentuj

Ponieważ widzę jak każdego dnia kupujemy coraz więcej  mięsa, mięsa ... i mięsa, zatęskniłam za czymś bez mięsa...

  Mogłoby to być delikatne ciasto i aromatyczne warzywa i żeby miało wygląd! Mając takie tęsknoty natknęłam się na przepis Reginy Kornowskiej z Małkini, laureatki jednej z edycji konkursu kulinarnego "Smaki Warmii Mazur i Powiśla". Pani Regina jest autorką przepisu na gniotki małkińskie. Gniotki mają w sobie wszystko to, czego szukałam i fenomenalnie delikatne ciasto. Do tego wspaniały warzywny farsz oraz szalenie efektowny wygląd, który będzie cieszył oko najbardziej wymagającego konesera. Jednak, żeby gniotki zrobić jak trzeba, należy zacząć przygotowania już dzień wcześniej. Zatem do dzieła!   Składniki - wstęgi z liści pora do wiązania gniotków Ciasto: - 1 kg mąki - 1 duża śmietana 30% - 1 kostka masła - szczypta soli Farsz: - Składniki farszu: - 500g kiszonej kapusty - 50g suszonych leśnych grzybów (myślę, że pieczarki też by pasowały) - 1 duża cebula - Pieprz i sól do smaku Przygotowanie Ciasto: 2/3 mąki, śmietanę, masło i 3 jaja połączyć tak, by ciasto odchodziło od ręki. W razie lepkości podsypywać resztą mąki. Zagnieść i odłożyć do lodówki na 1 dzień. Farsz: Kapustę zalać wrzątkiem i parzyć przez 20 minut. Następnie odcedzić. Grzyby dobrze umyć, nawet trzy razy. Ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę i zeszklić. Wszystko to, razem z przyprawami wymieszać i drobniutko posiekać. Po wyjęciu ciasta z lodówki ulepić kulki wielkości kurzego jaja, rozwałkować ułożyć farsz i zlepić, zawinąć wcześniej przygotowaną wstążką z liści pora, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, górą zlepieniem gniotka. Rozmącić jajo i posmarować gnioty. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 40 minut (bez termoobiegu) Przepis na ok. 30 gniotków. Smacznego, Anna Łuczak

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(2)

z Moniuszkiz Moniuszki

0 0

Tylko nie dodawać zakamieniałej wody z Kętrzyna! 09:26, 11.02.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo

MazurMazur

0 0

Po prostu pieczone pierogi z kapustą i grzybami tylko inaczej zawinięte. Ten sposób podawania stosuje od najmniej kilkunastu lat jedna z restauracji, prowadząca też tyle czasu catering. 12:58, 11.02.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%